Nederlands Kampioen (NOJK)

Taurus jongens halen in zinderende Finale Nederlands Kampioenschap 2018 binnen

Een mooi huzaren stukje werd zaterdag 31 maart 2018 jongstleden afgeleverd door het B-jeugd jongens team van Taurus uit Houten. In de prachtige topsporthal de Beuk te Purmerend werd een knappe prestatie neergezet door op een sterk bezet finale toernooi aan het eind van de dag als winnaar uit de bus te komen.

Binnen jeugdvolleybal land is het NOJK, lees het Open Nederlands Kampioenschap voor jeugdteams al jaren een begrip. Het Volleybaldirect open, zoals dit jaar vernoemd naar de nieuwe sponsor, kende dit jaar bij jongens B acht finalisten waarvan een aantal ploegen van zeer hoog niveau. Ploegen als Sliedrecht Sport, Orion uit Doetinchem en Prima Donna Kaas uit Huizen behoren al een paar jaar bij de top van Nederland en waren dan ook kandidaten voor de titel.

Taurus kon via een goed doorlopen halve finaleronde zich scharen onder de laatste 8. Op een finaledag verdeeld de bond deze finale ploegen over twee poules van vier die via poulewedstrijden, en vervolgens kruis-halve finales en een finale gaan bepalen wie zich Nederlands kampioen mag noemen. Taurus begon haar Poule met een scherpe wedstrijd tegen Prima Donna Kaas Huizen. Het duel leverde een 2-0 winst op voor de Houtenaren waarna angstgegner en 1 van de topfavorieten Sliedrecht de ploeg opwachtte. Met een daverende start denderde Houten naar een 1-0 voorsprong, maar Sliedrecht zette haar tanden in de wedstrijd en knokte met een onnavolgbare serie sprongservices van toptalent Mart de Groot zich terug in de wedstrijd. Met een logische 1-1 eindstand tot gevolg. In de derde poulewedstrijd tegen Sudosa uit Assen ontspon zich een taaie strijd waarbij Taurus steeds net aan de goede kant van de score bleef. Eindstand 2-0 waardoor de Utrechtse ploeg als poulewinnaar de kruisfinale bereikte.

Daarin zou gekruist worden tegen Inter Rijswijk, een oude bekende uit de competitie. Deze ploeg maakte het Taurus dermate lastig dat er na een klein uur een 1-1 stand op het bord stond en een tiebreak tot 15 punten nodig was. Rijswijk nam een 5-7 voorsprong in de halve finale die zich begon te ontspinnen tot een ware thriller. De jongens uit Houten hielden echter onnavolgbaar in de hitte van de strijd het hoofd koel en sleepten de 3e set met 15-11 uit het vuur. Orion uit Doetinchem wachtte nu in de finale. Een gevaarlijke ploeg met maar liefst vijf jeugd of pre-jeugd oranje jongens. Met recht top van Nederland. De strijd ging nagenoeg puntje voor puntje tegelijkertijd op. Beide ploegen vochten als leeuwen. Taurus heeft in beide sets iets tegen een achterstand aangekeken, maar kon tweemaal de strijd laten kantelen in haar voordeel. Met een 2-0 eindstand tot gevolg, waarvan 26-24 in de tweede set.

De club uit Houten is uitermate trots op de ploeg die bestond uit de spelers: Rik Damen (aanvoerder), Robin Schols, Jouke Gorter, Sil Meijs, Ewoud van der Wijk, Stijn Maasdam, Gijs Smit, Ian Fengler, Tijn Brugman,  Antwan Goris, Lorenzo Spijker en Jip Kemperman. Deze jongens werden gecoacht door: Uberto Bel en Jan van de Venis