Nuttige tips & tricks Maarten Tip

Sinds de hervatting van de Eredivisie op 1 januari 2021 zijn alle Eredivisiewedstrijden te volgen via livestreams op volleybal.nl. De thuisspelende clubs verzorgen het commentaar bij de livestream, en dit betekent dat Nederland in korte tijd tientallen volleybalcommentatoren rijker is geworden. Om de nieuwe commentatoren goed van start te laten gaan, vond de Nevobo Maarten Tip van de NOS bereid om ze afgelopen vrijdag te voorzien van nuttige tips & tricks.

43 deelnemers (waaronder 3 van Taurus) aan online training
In de Eredivisie komen tien mannen- en tien vrouwenteams uit, die zijn verdeeld over 17 Eredivisie-organisaties (Sliedrecht, VCN en het Talentteam hebben een mannen- en vrouwenteam in de Eredivisie). Sommige clubs werken met meerdere commentatoren, waardoor maar liefst 43 deelnemers zich hadden aangemeld voor de online training met Maarten Tip.

Maarten Tip
Maarten Tip werkte in de jaren negentig o.a. bij RTV Oost en Jules Unlimited alvorens hij aan de slag ging bij de NOS, waar hij nu al ruim vijftien jaar de vaste commentator bij volleybal en beachvolleybal is. Hij geeft ook commentaar bij olympische wintersporten, zoals het gouden snowboardsucces van Nicolien Sauerbreij in 2010.

Maarten Tip gaf live commentaar bij meerdere EK’s en WK’s, en natuurlijk ook tijdens de Olympische Spelen. Hij beheerst als geen ander het ambacht en weet precies wat je als commentator vooral wel, en soms juist ook niet moet doen.

Online training
Door de huidige lockdown was het niet mogelijk om de Eredivisie commentatoren in levende lijve te ontmoeten en aan het werk te zetten. Gekozen werd daarom voor een online training, waarin Maarten Tip afgelopen vrijdag zijn kennis deelde en veel vragen beantwoordde.

In deze sessie vertelde hij onder meer over de voorbereiding op een wedstrijd, natuurlijk het commentaar geven zelf en de nabeschouwing / interviews. Hij gaf de 43 Eredivisie-commentatoren, waarvan sommigen al ervaring hebben, praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan, afgelopen weekend kwamen immers de meeste Eredivisieclubs weer in actie.

De (aspirant) commentatoren toonden zich leergierig en stelden veel vragen aan Maarten Tip. De sessie werd als uitermate nuttig ervaren.

Terugkomsessie
Over enige tijd volgt deel twee van de online training, de terugkomsessie, opnieuw onder leiding van Maarten Tip. De commentatoren blikken dan terug op hun ervaringen in de zaal en er wordt gesproken over wat er goed ging en wat er beter zou kunnen.

Tekst Volleybal.nl